Cauta proiecte case:

Astazi criteriile de catalogare a blaturilor de bucatarie sunt multiple

Foarte usor poate lua locul mesei traditionale, astfel putand servi drept suport pentru cine sau spatiu de lucru atunci cand pregatesti diferite feluri de mancare.

Care este avantajul detinerii unui astfel de blat cred ca cu toti stim, insa care este cel mai bun blat de bucatarie? (www.himacs.ro)

Astazi criteriile de catalogare a blaturilor de bucatarie sunt multiple, poti alege in functie de tipul materialului: natural sau sintetic, de pret: ieftin sau scump, sau de functionalitate: practic sau mai putin practic.

La toate acestea este adaugata textura si paleta cromatica care devine din ce in ce mai variata.

Pentru ati usura sarcina noi am facut o lista cu cele mai uzate materiale.

Blatul din marmura

Pro: Este disponibil in diferite forme si culori. Este o incantare sa lucrezi pe suprafata perfect neteda. Este rezistenta la temperaturi ridicate. Daca este intretinut corespunzator, media de viata este de cativa ani buni.

Contra: Marmura ramane in continuare un material destul de scump, in plus se zgarie usor.

Blatul din granit

Pro: Media de viata este mai mare decat in cazul marmurei. Nu se zgarie si prezinta rezistenta la pete, caldura si apa. In plus, gama de culori este foarte larga.

Contra: La fel ca si marmura, granitul este un material scump, care pentru a-si pastra perfectiunea necesita intretinere regulata.

Blatul din piatra artificiala sau compozit

Pro: Suprafata nu este poroasa, este rezistent la zgarieturi si pete si este foarte usor de intretinut. Piatra artificiala este realizata din 90% cuart si mai contine si pigmenti de culoare.

Contra: Daca ai ales sa-ti montezi un blat din piatra artificiala trebuie sa stii ca acesta nu prezinta rezistenta la caldura.

Blatul din inox

Pro: Este ideal pentru bucatariile mici, deoarece acesta reflecta lumina. Este durabil, rezistent la pete, usor de curatat si intretinut.

Contra: Inoxul se zgarie foarte usor, iar urmele lasate pe suprafata lucioasa pot deveni foarte sacaitoare mai ales in cazul in care esti obsedat de curatenie, de asemenea este si foarte zgomotos.

Blatul din lemn

Pro: Delicatetea si blandetea acestui material va incalzi automat orice bucatarie, ii va oferi un confort greu de egalat, daca ne referim le celelalte materiale. Este un suport ideal pentru activitatea desfasurata in bucatarie.

Contra: Din pacate un blat din lemn se deterioreaza usor, nu rezista la temperaturi ridicate, iar urmele unor lovituri mai puternice vor fi sesizate imediat. Printre alte dezavantaje se numara zgarieturile, permeabilitatea si faptul ca se decoloreaza in timp.

Blatul realizat din placi ceramice

Pro: Blatul din placi ceramice este ideal in ceea ce priveste montajul, este rezistent la caldura si umezeala si se curata foarte usor.

Contra: Dezavantajele majore ale acestui tip de blat sunt: suprafata inegala, ca si celelalte materiale se zgarie, se poate crapa sau sparge, iar rosturile in timp se vor pata.

Blatul din piatra vulcanica

Pro: Din punct de vedere al esteticului, blatul din piatra vulcanica este superb. In plus, in timp se deterioreaza foarte greu, iar in ceea ce priveste testul socului termic il va trece cu brio. De asemenea, nu se pateaza, nu se zgarie si este foarte usor de curatat.

Contra: Cel mai mare dezavantaj il constituie pretul ridicat, la care se adauga disponibilitatea acestuia. Blatul din piatra vulcanica nu-l vei gasi pe toate drumurile.

Blatul realizat din beton

Pro: Betonul este un material dur, solid, fapt ce-l face rezistent la caldura, zgarieturi si lovituri. Este disponibil intr-o gama larga de culori si este foarte usor de intretinut.

Contra: In timp, acesta poate crapa, iar pentru a capata un aspect fin trebuie ceruit.

Blatul din sticla

Pro: Finisaj modern, disponibil intr-o varietate de culori si texturi, rezistent la caldura.

Contra: In cazul in care se sparge acesta trebuie inlocuit cu totul, nu poti sa-l repari. Este foarte pretentios cand vine vorba de urme.

Blatul din MDF

Pro: este impermeabil, nu se pateaza, este ieftin atat din perspectiva achizitionarii cat si a intretinerii.

Contra: Odata afectat este foarte greu de reparat, de cele mai multe ori trebuie inlocuit. Nu se comporta foarte bine in preajma temperaturilor ridicate.

Blatul din bambus

Pro: verdele blatului, greu de decolorat, va aduce o bucatica din natura in bucatarie. Este rezistent la umiditate si zgarieturi.

Contra: Pentru moment sunt disponibile doar 10 culori. Necesita intretinere corespunzatoare periodica.

Pentru cea mai buna alegere a blatului : himacs.ro