Cauta proiecte case:

Ce casa iti poti permite?

Primul pas in procesul de construire al locuintei este investigarea si analizarea situatiei financiare actuale. Este important sa stii exact cati bani esti dispus sa cheltui cu construirea noii case. Este bine sa faci inainte un reasearch al pretului pietei inainte sa vorbesti cu un constructor sau arhitect, deoarece fara a avea un buget estimativ este dificil sa stabileti impreuna cu arhitectul cum ai vrea sa fie noua locuinta.

Varianta creditului

Daca nu dispui de toti banii necesari construirii casei ideale este recomandat sa te interesezi de varianta luarii unui imprumut. Vorbeste cu mai multi creditori si afla cat mai multe despre ofertele de credit pentru a putea alege varianta optima pentru tine. Multi cumparatori de case sunt placut surprinsi ca se pot inscrie la o suma mult mai mare decat se asteapta. Se poate intampla sa nu fii totusi printre norocosi si sa afli ca nu te incadrezi la suma dorita. Acestea sunt motivele pentru care ese bine s a te informezi despre imprumut inainte de a vorbi cu arhitectul sau constructorul.

Este recomandabil sa vorbesti cu un creditor sa te preinscrie in sistem inainte, pentru a scurta procesul de obtinere a creditului. Prima casa este o varianta foarte avantajoasa pentru persoanele care nu detin o alta locuinta mai mare de 50 mp. Cand te inscrii pentru credit ipotecar de casa vei avea nevoie de date precum venitul lunar, alte datorii, capacitatea de platitor. Toate acestea au rolul de a estima puterea ta de a restitui banii in timpul prevazut in contract.

Ce credit pentru casa  iti poti permite

Dupa ce banca stabileste suma pe care ti-o poate acorda trebuie sa te gandesti foarte bine daca iti poti permite rata si cate sacrificii esti dispus sa faci. Nu trebuie sa imprumuti suma maxima pe care ti-o acorda banca pentru casa si gandeste-te bine cum te-ai descurca cu banii care iti raman dupa achitarea ratei.

In principiu costul construirii casei ideale depinde foarte mult de scopul pentru care este construita de modalitate (regie proprie sau firma de constructii) si de dimensiuni.  Pentru a incepe construirea unei noi case nu ai nevoie cu mult mai multi bani decat pentru achizitionarea  uneis  gata construite, ba chiar, in unele cazuri vei iesi chiar mult mai ieftin. Procesul de construire implica o serie de costuri pe  care trebuie sa le iei in considerare inainte de a  te apuca de lucrari efectiv.  Acestea implica si costul achizitionarii terenului, intocmirea proiectului de casa, diverse studii grotehnice, texele de acordare a creditului ( in cazul in care optezi pentru aceasta varianta) taxele de avize, etc. Multi constructori cer si un avans de incepere a lucrarilor de construire care  este cel putin 20% din valoarea lucrarii.

Afla cat valoreaza casa ta

Vorbeste cu cativa agenti imobiliari cu experienta care cunosc cartierul si cere-le sa iti ofere o analiza comparativa a preturilor. Vanzarea locuintei actuale pentru a obtine bani pentru construirea uneia noi poate fi o varianta utila. De-a lungul procesului de construire te poti lovi de divese probleme precum si de posibiltatea de a aduce imbunatatiri, iar o rezerva de bani se poate dovedi chiar utila.