Cauta proiecte case:

Indrumar de executie la construirea unei case

Alegerea firmei de constructii

Puteti alege constructorul prin mai multe metode si anume:

   - Printr-o licitatie organizata formal sau nu. In urma antemasuratorilor constructorii isi alcatuiesc oferta (este bine sa cereti ajutor de specialitate cand analizati ofertele). Privind modul de plata sunt doua variante. Prima varianta este utilizarea unui pret fix, negociat inainte de inceperea lucrarilor, ce scuteste beneficiarul de probleme ulterioare dar, constructorul cere un pret ceva mai mare pentru a fi sigur ca obtine profit. A doua vaianta este plata in functie de lucrarile realizate, beneficiarul platind doar ceea ce s-a construit. Daca optati pentru aceasta varianta este bine ca lucrarile sa fie supravegheate  de o persoana de specialitate pentru ca acestea sa corespunda realitatii din santier.
   - In functie de constructor, conditiile din contract pot diferi. Trebuie sa aveti grija ca toate aspectele din contract sa fie bine definite si sa nu fie loc de interpretare. Este recomandat sa acordati atentie speciala modului de plata, avansului, duratei lucrarii si penalitatilor care apar daca nu este respectat termenul limita de finalizare. Un alt aspect care este bine sa fie prevazut in contract este posibilitatea achizitionarii materialelor de catre client. In cazul achizitionarii materialelor de catre constructor este recomandabil consultarea cu clientul si o persoana de specialitate din partea beneficiarului.
   - Este foarte util sa consultati persoane care au mai apelat la acelasi constructor pentru a avea o imagine asupra modului de lucru al acestuia. Daca puteti, vizitati alte lucrari ale constructorului si  discutati despre eventualele  probleme aparute cu fostii clienti.

Marea dilema: firma de constructie sau regie proprie

Din punct de vedere legal inca se mai poate construi in regie proprie, cu lucratori angajati de dumneavoastra. Acest mod de construire este avantajos deoarece costul construirii este mult mai mic, economisind profitul si alte costuri suplimentare pe care vi le impune o firma de specialitate. Ati putea face astfel economie de mai mult 20% din costul total. Economia mai rezulta si din faptul ca multe echipe lucreaza la negru si sunt eliminate astfel si impozitele. Dezavantajele construirii in regie proprie ar fi lipsa unui contract cu lucratorii ceea ce poate duce la mari probleme referitoare la plata, ca nu aveti garantia calitatii lucrarilor sau ca echipa isi va termina treaba si nu o va abandona  la un moment dat. Daca optati pentru construirea in regie proprie este recomandabil sa apelati la cineva de specialitate care sa coordoneze mersul lucrarilor din punct de vedere financiar si tehnic.

Cealata posibilitate de costruire este prin intermiediul unei firme de constructii, singurul dezavantaj fiind pretul mai ridicat.

Timpul de executie

Durata de executie a unei cladiri depinde de mai multi factori precum dimensiunile constructiei, anotimp, calitatea lucratorilor, etc. In general, construirea unui nivel al unei cladiri mici, la rosu, dureaza 4 sau 5 saptamani (nivel insemnand si fundatia), iar pentru construirea la rosu a unei cladiri cu parter si etaj timpul este de trei luni. Realizarea finisajelor dureaza similar. Insumand acesti timpi rezulta ca durata medie de construire a unei cladiri de locuit este intre o jumatate de an si 8 luni.

Sunt cazuri cand o constructie este realizata in totalitate in patru luni  (dar in acest caz nu sunt respectate termenele prevazute pentru uscarea betoanelor si mortarelor) iar altele in ani de zile datorita lipsei de bani a beneficiarilor.

Lucrarile de constructie nu se pot desfasura in orice perioada a anului datorita temperaturilor  scazute,  a umiditatii etc. Noi va recomandam doua posibilitati :
   - inceperea lucrarilor primavara, fapt ce permite finalizarea completa pana toamna
   - inceperea lucrarilor vara si filnalizarea doar a stadiului de constructie la rosu pana toamna, restul ramanand pentru anul care urmeaza
 
Pentru eliminarea eventualelor confuzii precizam ca stadiul la rosu presupune realizarea fundatiilor, a zidariilor, elementelor din beton armat , a sarpantei si invelitorii. Celelate elemente sunt considerate finisaje.

Costul mediu

Modalitatea de realizare a pretului la metru patrat este prin impartirea costului total al constructiei la suprafata desfasurata a constructiei (suma tuturor nivelurilor). Trebuie avut insa grija ca acest pret nu este important pentru a determina cat costa un metru patrat, ci pentru a realiza o imagine estimativa asupra costului, fiind doar o medie artificiala. Uneori, suprafata rezultata in plus datorita latimii unei camere poate costa mai mult decat suprafata echivalenta calculata cu pretul estimativ al unui metru patrat rezultat din constructia finala, deoarece datorita maririi distantelor vor fi necesare  elemente structurale mai rezistente si implicit mai scumpe (grinzi, stalpi). Aceasta diferenta apare si doarece cladirea este neomogena pe toata suprafata ei , iar elementele structurale, materialele din care sunt realizate si finisajele variaza foarte mult ca pret. (nu se compara pretul pe metru patrat la realizarea finisajelor unei bai cu cele ale unui dormitor).

Avand in vedere cele de mai sus, constructorii pot spune doar un pret estimativ al lucrarii pe baza experientelor anterioare. De asemena pretul unui metru patrat variaza foarte mult in timp, in 2004 acesta era de 400 de euro pentru constructiile din caramida, din care costul la rosu reprezinta 30%, iar in 2010 este de 300 de euro. Pentru cladirile de birouri in 2004 pretul unui metru patrat era de pana la 600 de euro iar in prezent este de 400 de euro.